Elsystemet

23/09/12 0 COMMENTS

Helst hade jag velat slippa att greja för mycket med elsystemet eftersom jag inte gillar att pilla med sladdar och annat som egentligen inte tillför nån prestanda. Bara jobb och inget att visa upp egentligen eftersom det bara skall funka.
Tyvärr så funkade det inte så bra och en snabb kik under unstrumentbrädan klargjorde att det skulle ta en evighet att ta reda på varför eftersom all märkning var gjord på frystejp med ostadig hand. Klart svårläst alltså. Fem olika färger existerade, ljusblå, brun, svart, röd och gul/grön. Det vill säga samma färger som man har i huset hemma plus röd och svart. Kändes som huskabel också, ingte bra. Allt var ihopbuntat med dålig eltejp = den hade lossnat och lämnat kvar klistret.
Som ni förstår så blev jag “lite frustrerad” av att försöka lista ut hur det funkade. Så jag klippte bort allt, och jag menar allt. Det kändes bättre. 😉

Nya instrument, Insprutningssystem istället för förgasare och större bränslepumpar krävde lite mer el än innan kan man lugnt säga, till det kommer dessutom dataloggning som jag tänkte dra all kabel för när jag ändå var igång.
Så för att summera: Ny generator som ger mer ström, runt 800m kabel i 82 olika färger (ja, faktiskt), anpassningsbar säkringsbox med lite olika hållare för reläer och säkringar, kontaktdon som faktiskt är utvecklade för bilbruk, kabelskydd, krympslang, brytare, osv osv…
Mycket pengar men god chans att få till ett robust elsystem som går att felsöka.

Så idag, tre år senare, så ser det ut såhär:

På första bilden ser man säkringsboxen, motorstyret (DTA) och tändförstärkaren (MSD). Det som gör bilden rörig är motorstyrets härva som jag precis påbörjat och härvan till min DL1 datalogger som hänger ner från instrumentbrädans högra del. Man kan även se mina nya bränslerör som löper längs höger tröskel och går genom torpeden ut i motorrummet.

På andra bilden ser vi motorhärvan från utsidan, all el till lampor, kylfläkt och liknande går i den svarta slangen som ligger på högra balken. Den gula delen är allt som hör till bränsle, spridare osv och den blåa är till alla givare. Den svarta slangen med alla röda kablar skall sitta på pluspolen på startmotorn som blir huvudkopplingsterminal för plusmatningen. På bilden kan man ana bränslerören som mynnar ut bakom pluskablarna.
Notera att vattenpumpen bara är temporärt upphängd. Positionen är rätt däremot.

Det går långsamt framåt och jag har strömsatt delar av systemet, lampor och instrumentbelysningen funkar och kupéfläkten också. Ingen magisk rök har hittils läckt ut.
Blir intressant att strömsätta motorstyret och prova så att alla dom funktionerna funkar t ex bränslepumpstyrning och sånt.

Currently there are no comments related to this article. You have a special honor to be the first commenter. Thanks!

Leave a Reply