Motor

RosskolvKlart Kärran skall ha ny motor!


Status just nu (23/9 -12):
Grenröret klart


Jag hade varit sugen på att bygga en motor ett tag och efter en hopplös andra hälft av säsongen -07 bestämde jag mig för att börja bygga. Jag hade en portad tvåliters Nord-topp liggande och eftersom det finns mängder med delar att köpa till Nordmotorn men ganska begränsat till TwinSpark motorn så var valet inte speciellt svårt. När man dessutom vet att växellådan är den svagaste länken i drivlinan så känns det inte så meningsfullt att jaga vridmoment utan man kan bygga på Nordmotorn utan att känna att man kastar pengar i sjön på grund av ett sämre utgångsobjekt.
KammarnaRedan i projektets början bestämdes att motorn skall tåla att varvas. En snabb titt på loggad data och det faktum att lådan inte gillar vridmoment i större utsträckning ger att det skall varvas, dessutom skall det vara roligt att köra bilen och alla som gillar att köra bil vetatt det är roligt att varva!

Glöm aldrig det.

Val av komponenter

Konceptet med en turbo från en nyare turbobil har jag redan provat på min dåvarande 75 Turbo och även om det var bättre än standardturbon så var det ändå lite tråkigt med en vridmomentskurva som är centrerad runt 3000rpm och droppar av kraftigt mot slutet. Nej, en rejäl kompressor som inte tappar andan efter 5000 och en turbin som inte bygger mottryck/värme i onödan får det bli. Kom ihåg att målet är en motor som skall varvas hårt, inte en husvagnsdragare. Nytt grenrör var ju en förutsättning och likaså nytt insugningsrör/plenum och frontmonterad intercooler. Eftersom det skall varvas så fick vevstakar skrivas upp på listan och naturligtvis nya kolvar eftersom 2-litaren har minst 9.0:1 i kompressionsförhållande. Givetvis kan jag inte bygga en arg motor och lämna orginalkammarna orörda så de blir en punkt på listan tillsammans med nya ventilfjädrar. Ventiler och styrningar hade jag redan nya i den portade toppen. Nämnde jag att den skall varvas förresten?

Davies Craig pump

Enklast är väl att nämna de delar som lämnas orörda:

  • Blocket (gjutgodset)
  • Veven (endast balanserad)
  • Oljepumpen

För att få vettig kylning både när varvet ligger vid rödmarkeringen och på tomgång så väljer jag att montera en elektrisk vattenpump, den har dessutom fördelen att kunna köras när motorn är avstängd. Jag kommer alltså inte behöva stå med motorn på i depån för att efterkyla, det räcker med att koppla in ett extrabatteri eller en batteriladdare.

Motorn måste ju ha en hjärna också, valet föll på ett motorstyr från DTA, ett S80 Pro. Egentligen löjligt överspecat för vad jag behöver men DTA har en lite konstig prissättningsstrategi så det blev inte så mycket dyrare att köpa ett S80 jämfört med att köpa en modell som precis klarar vad jag behöver. Trevligt att ha massa extra kanaler att leka med är det i alla fall.
En annan sak som är väldigt trevligt med DTA är att det kan kommunicera med mitt dataloggningssystem, en DL1 från Race Tachnology. Plötsligt slipper jag att dubbla massa givare och kan dessutom få ut en massa trevlig information från motorstyret.

 Grenröret är klart

En rejäl milstolpe är passerad i och med att grenröret nu är klart. Det har varit en rejäl kvarnsten runt halsen och det har krävt att jag tar hjälp av flera olika firmor/personer på grund av att det är så svårt att bearbeta en fläns till Nordmotorn. Det vinklade delningsplanet kräver att man kan bearbeta i en vinkel som inte är 90 grader och samtidigt veta var hålets kanter faktiskt hamnar jämfört med de andra hålen i flänsen. En NC-fräs med andra ord, eller som det skulle visa sig, en vattenskärmaskin och en klurig operatör!
STORT tack till Pelle på Wargia i Vänersborg!

Själva rören har jag ritat upp så många gånger i CAD nu att jag aldrig vill göra det igen. Otroligt tålamodskrävande arbete men nödvändigt om man vill slippa frustrationen när man står med vinkelslipen och svetsen i garaget istället, det är ju väldigt mycket enklare att ändra i CAD än att kapa om ett rör faktiskt.
Det var faktiskt löjligt bra passform när jag väl fick allt kapat och hållt på plats. När man dessutom utnyttjar kompisar till själva svetsningen så är det en bra idé att ha allt förberett ordentligt så man kan få hjälp fler gånger.
Passade på att få dit en bung för avgastempgivare också, väldigt bra att ha för mappning och för eventuell felsökning.

Som du kanske listat ut vid det här laget så är motorn ihop med alla nya komponenter, det som saknad nu för att göra motorn komplett är ett sätt att få in vattnet nu när jag har en elektrisk vattenpump och att montera oljepumpen. När motorn väl sitter i bilen så skall olje och bränsleledningar tillverkas och monteras och jag behöver en fuel rail.