Provmotering av motorn

11/04/13 0 COMMENTS

Avslappning

Vad som händer när man inser att allt passar exakt som man planerat och hoppats på i flera månader.

Grenrörets övre del hamnade precis så långt ner som jag hade hoppats och det är riktigt luftigt och trevligt runt hela röret. Möjligheten finns alltså att allt i närheten inte omedelbart börjar brinna. Det är ju en bra förutsättning.

Wastegatens aktivator sitter tight mot karossen men motorn vrider den från karossen vid gaspådrag så det skall nog klara sig.

Plenumet hamnar snyggt på plats och skall uppdateras med lite anslutningar för slangar och tempgivare. Saknar fortfarande ett kyl och jag börjar tro att det är ett specialbygge som krävs, mer pengar…

Motorelen som man kan se i bakgrunden börjar ta form och slangar för oljekyl och bränslesystemet kan tillverkas nu när motorn sitter på rätt ställe, mer om det senare.

Grenröret är klart

26/09/12 0 COMMENTS

En rejäl milstolpe är passerad i och med att grenröret nu är klart. Det har varit en rejäl kvarnsten runt halsen och det har krävt att jag tar hjälp av flera olika firmor/personer på grund av att det är så svårt att bearbeta en fläns till Nordmotorn. Det vinklade delningsplanet kräver att man kan bearbeta i en vinkel som inte är 90 grader och samtidigt veta var hålets kanter faktiskt hamnar jämfört med de andra hålen i flänsen. En NC-fräs med andra ord, eller som det skulle visa sig, en vattenskärmaskin och en klurig operatör!
STORT tack till Pelle på Wargia i Vänersborg!

Själva rören har jag ritat upp så många gånger i CAD nu att jag aldrig vill göra det igen. Otroligt tålamodskrävande arbete men nödvändigt om man vill slippa frustrationen när man står med vinkelslipen och svetsen i garaget istället, det är ju väldigt mycket enklare att ändra i CAD än att kapa om ett rör faktiskt.
Det var faktiskt löjligt bra passform när jag väl fick allt kapat och hållt på plats. När man dessutom utnyttjar kompisar till själva svetsningen så är det en bra idé att ha allt förberett ordentligt så man kan få hjälp fler gånger.
Passade på att få dit en bung för avgastempgivare också, väldigt bra att ha för mappning och för eventuell felsökning.

Elsystemet

23/09/12 0 COMMENTS

Helst hade jag velat slippa att greja för mycket med elsystemet eftersom jag inte gillar att pilla med sladdar och annat som egentligen inte tillför nån prestanda. Bara jobb och inget att visa upp egentligen eftersom det bara skall funka.
Tyvärr så funkade det inte så bra och en snabb kik under unstrumentbrädan klargjorde att det skulle ta en evighet att ta reda på varför eftersom all märkning var gjord på frystejp med ostadig hand. Klart svårläst alltså. Fem olika färger existerade, ljusblå, brun, svart, röd och gul/grön. Det vill säga samma färger som man har i huset hemma plus röd och svart. Kändes som huskabel också, ingte bra. Allt var ihopbuntat med dålig eltejp = den hade lossnat och lämnat kvar klistret.
Som ni förstår så blev jag “lite frustrerad” av att försöka lista ut hur det funkade. Så jag klippte bort allt, och jag menar allt. Det kändes bättre. 😉

Nya instrument, Insprutningssystem istället för förgasare och större bränslepumpar krävde lite mer el än innan kan man lugnt säga, till det kommer dessutom dataloggning som jag tänkte dra all kabel för när jag ändå var igång.
Så för att summera: Ny generator som ger mer ström, runt 800m kabel i 82 olika färger (ja, faktiskt), anpassningsbar säkringsbox med lite olika hållare för reläer och säkringar, kontaktdon som faktiskt är utvecklade för bilbruk, kabelskydd, krympslang, brytare, osv osv…
Mycket pengar men god chans att få till ett robust elsystem som går att felsöka.

Så idag, tre år senare, så ser det ut såhär:

På första bilden ser man säkringsboxen, motorstyret (DTA) och tändförstärkaren (MSD). Det som gör bilden rörig är motorstyrets härva som jag precis påbörjat och härvan till min DL1 datalogger som hänger ner från instrumentbrädans högra del. Man kan även se mina nya bränslerör som löper längs höger tröskel och går genom torpeden ut i motorrummet.

På andra bilden ser vi motorhärvan från utsidan, all el till lampor, kylfläkt och liknande går i den svarta slangen som ligger på högra balken. Den gula delen är allt som hör till bränsle, spridare osv och den blåa är till alla givare. Den svarta slangen med alla röda kablar skall sitta på pluspolen på startmotorn som blir huvudkopplingsterminal för plusmatningen. På bilden kan man ana bränslerören som mynnar ut bakom pluskablarna.
Notera att vattenpumpen bara är temporärt upphängd. Positionen är rätt däremot.

Det går långsamt framåt och jag har strömsatt delar av systemet, lampor och instrumentbelysningen funkar och kupéfläkten också. Ingen magisk rök har hittils läckt ut.
Blir intressant att strömsätta motorstyret och prova så att alla dom funktionerna funkar t ex bränslepumpstyrning och sånt.

The Manifold Build, part 1.

21/06/10 0 COMMENTS

To be able to fit the turbo and the manifold I decided to keep the alternator position from the former engine, i.e. the right hand side. This creates the possibility to have both a good shape of the manifold runners and downpipe, something which is difficult to achieve with the turbo in it’s original position. The turbo is moved down/forward and the turbine housing is clocked down to get the entry pointing up, the compressor housing is rotated to get a long, flowing bend into the intercooler.
I have used the stock manifold and some plates to create a stable jig, there isn’t a whole lot of room in between the compressor housing and the engine or the wastegate actuator and the body so it’s really important that the positions are stable when the manifold jig is fabricated.

It’s a pretty large turbo, the compressor housing is quite a lot bigger compared to the stock unit. Nice.

Grenrörsbygget

21/06/10 0 COMMENTS

För att få plats med turbon och grenröret så har jag bestämt mig för att behålla generatorpositionen från förra motorn, dvs högersidan. Detta skapar möjligheter för att få bra form på både grenrör och downpipe, något som är svårt med Turbon i orginal position. Turbon flyttas alltså neråt och framåt och turbinhuset gör en kvarts kullerbytta framåt för att vrida upp flänsen, kompressorn roteras för att gå en lång fin krök ner till intercoolern.
Jag har använt orginal grenrör plus lite plattjärn för att skapa en stabil jigg, det är inte jättemycket plats mellan kompressor och motor eller wastegateklockan och karossen så det är viktigt att positionen stämmer när grenrörsjiggen tillverkas.

Det är en ganska stor turbo, kompressorhuset är rejält stort om man jämför med en orginalare. Det är bra.

 Page 1 of 4  1  2  3  4 »